Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

WOZ waarde

Wat houdt dit in?

Op huizenjacht naar leuke huurwoningen? Dan krijg je met een heleboel zaken te maken. Denk hierbij aan de financiën, inschrijfprocedure, onderhandelingen en eisen en verlangens stellen aan de woning. Iets waar je bij elke huizenjacht niet omheen kunt is de WOZ-waarde. Zowel over koop- als huurwoningen is er een WOZ-waarde berekend. Hier lees je meer over wat de WOZ-waarde is en wat voor betekenis dit aan jou kan bieden.

Checklist WOZ-waarde

De WOZ-waarde, ook wel bekend als Waardering Onroerende Zaken, is een wet die de waarde bepaalt van alle onroerende zaken. Hieronder vallen dus huurhuizen en koopwoningen, maar ook bedrijfspanden. Deze WOZ-waarde is een schatting van hoeveel de woning waard is op de markt. De gemeente maakt die schatting met als peildatum 1 januari van het jaar voorafgaand aan het jaar waarover de WOZ-waarde wordt bepaald. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde aan de hand van gegevens over verkoopcijfers van omringende woningen. Wanneer de huizen om jou heen voor veel verkocht worden, dan is de kans aannemelijk dat je in een wat deftigere wijk woont. Ook kijkt de gemeente naar oppervlaktegegevens, zoals hoeveel vierkante meter grond de woning in beslag neemt (inclusief tuin). De ligging van de woning wordt daarnaast ook meegenomen. Allerlaatst wordt er ook gekeken naar inhoudsgegevens, waarbij het meer gaat over de binnenkant van het huis. Denk hierbij aan het energielabel.

Mijn WOZ-waarde

Er zijn drie manieren om achter de WOZ-waarde van jouw woning te komen. De eerste manier is via het WOZ-waardeloket. Via deze website van de Rijksoverheid kan je gemakkelijk je eigen woonplaats of zelfs postcode invoeren. Zodoende kan je op je eigen woning klikken via een kaart. Dit is een erg gemakkelijke manier om snel achter je eigen WOZ-waarde te komen. Een andere manier is om met je DigiD in te loggen op MijnOverheid.nl. De laatste manier, wat tevens ook het langste duurt, is om te informeren bij je eigen gemeente. Zij hebben deze informatie ook in hun systeem zitten. Als je de WOZ-waarde van een bepaald onroerend goed niet kan vinden, dan is het hoogstwaarschijnlijk geen woning. De WOZ-waardes van bijvoorbeeld bedrijven of organisaties staan niet openbaar, maar alleen die van woningen.

Belang van WOZ

Natuurlijk is het fijn om te weten dat je de waarde van je huis hoog is. Men kan hier een goed gevoel van krijgen en voelt zich welvarend. Het voordeel van een hoge WOZ-waarde is dat wanneer je de woning wilt verkopen, de woning ook veel oplevert. Een woning die veel waard is levert natuurlijk meer geld op dan een woning die minder waard is. Het nadeel van een hoge WOZ-waarde is dat je er ook meer belasting over betaalt. Over je WOZ-waarde betaal je een bepaald percentage aan gemeentelijke belasting. Dit zijn belastingen of heffingen als rioolheffing, waterschapslasten en uiteraard onroerendezaakbelasting. Hoe hoger de WOZ, hoe hoger het bedrag van de belasting. Mocht je het niet eens zijn met het bedrag van de WOZ-waarde, dan kan je bezwaar bij de gemeente aantekenen. Zij gaan dan nog eens controleren of de WOZ-waarde inderdaad niet verhoogd of verlaagd moet worden.