Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Wachtlijst

Wat houdt dit in?

Op zoek naar een leuke huurwoning? Dan heb je vast een flinke zoektocht er al op zitten. Er zijn zo veel mogelijkheden dat je soms de bomen door het bos niet meer kan zien. Zo heb je de vrije huursector, waar je zelf op zoek gaat naar een huis, maar ook de sociale huursector. In de sociale huursector schrijf je je in bij een woninginstantie die overzicht houdt over beschikbare sociale huurwoningen. Als er dan zo’n sociale huurwoning vrij komt, kan je als ingeschreven persoon beslissen of je in die woning wilt intrekken. Je moet echter wel vanboven op de wachtlijst staan om hierover te beslissen. Hier lees je meer informatie over de wachtlijst bij huurwoningen.

Wat houdt een wachtlijst in?

Op het moment dat je je inschrijft bij een wooninstantie, kom je automatisch op een wachtlijst te staan. Voor jou op de wachtlijst staan de mensen die nog geen woning hebben kunnen bemachtigen, maar die zich wel eerder ingeschreven hebben dan jij. In de loop van de tijd schuif je steeds verder omhoog in de wachtlijst.

Wanneer er een woning vrij komt in het woonaanbod van de wooninstantie, zal de instantie de mensen van de wachtlijst informeren. Wanneer je nummer 1 op de wachtlijst bent, word je automatisch als eerste benaderd door de woningcorporatie. Dat betekent dan ook dat je van iedereen op de wachtlijst al het langste wacht op een geschikte woning. Je hebt dus het voorrecht om over de beschikbare woning te beslissen of je erin. Als de woning niet aan jouw eisen en verlangens voldoet, wordt de nummer 2 ingeschakeld. Je bent als nummer 1 van de wachtlijst dus niet verplicht om gelijk in de woning te gaan die jou aangeboden wordt.

Sociale en vrije huursector

Wanneer het niet lukt om zelf een huurwoning te vinden of als een huurwoning in de vrije sector te duur is, dan kan je er voor kiezen om in te schrijven bij een wooncorporatie in de sociale sector. Om in aanmerking te komen met een sociale huurwoning moet je wel aan de eisen voldoen. De belangrijkste eis is dat je niet een te hoog jaarinkomen mag hebben. Mensen met een dikkere portemonnee hebben namelijk meer slagingskans in het vinden van een huurwoning in de vrije sector dan mensen met een lager inkomen. Wanneer je eenmaal aan de eisen voldoet voor de sociale huursector en je jezelf ingeschreven hebt, kom je op een wachtlijst te staan. De wooncorporatie waar je bij ingeschreven staat zal jou op de hoogte houden hoe hoog je op de wachtlijst staat.

Ook in de vrije sector komen er wachtlijsten voor. Voor bepaalde wooninstanties kan je je inschrijven om in aanmerking te komen met hun woningaanbod. Dit komt bijvoorbeeld voor bij studenten. Er zijn verschillende websites die kamers, studio’s en appartementen aanbieden aan studenten. Als je dus van plan bent te studeren, maar de zoektocht naar een studentenkamer moeilijk verloopt door kijkavonden, dan is dit een ideale oplossing.

Wachttijd

De wachttijd van wanneer jij nummer 1 wordt op de wachtlijst is bij elke regio en instantie verschillend. In de randstad zijn de wachtrijen soms zo lang, dat je soms wel 5 tot 10 jaar moet wachten tot je eindelijk vanboven in de rij staat. Daarentegen zijn er regio’s in onder andere Gelderland of Overijssel waar je maar enkele weken of maanden hoeft te wachten. Als je je dus inschrijft in een bepaalde regio of bij een bepaalde instantie, wees er dan van bewust dat je niet volgende week al je nieuwe woning in kan. Hier gaat stiekem soms best wel wat tijd overeen. Daarom is het soms slim om je alvast in te schrijven voor je toekomstplannen. Als je nu student bent en je wil over 3 jaar in een appartement, kan het geen kwaad om je nu al op verschillende websites aan te melden. Bij de meesten kan dit namelijk gratis en kan je je ook kosteloos weer van de wachtlijst afhalen.