Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Gestoffeerd / gemeubileerd

Wat houdt dit in?

Toe aan het huren van een woning? Daar komt namelijk een heleboel bij kijken. Eerst kijk je naar prijs, ligging, aantal kamers, maar dan heb je ook nog eens verschil in kale, gestoffeerde en gemeubileerde woningen. Ga je nou voor laminaat of voor tegels? En als je dan voor laminaat gaat, wordt het dan licht bruin, donkerbruin of wit? Wat voor behang wil je aan de muren? Of zijn de muren al geverfd? Moet je nog een aantal daagjes naar de woonboulevard? Of kan je die hoekbank gelijk overnemen? En wat voor verschil maakt dat voor de kosten? Zó veel vragen, maar hier lees je alles over gestoffeerde en gemeubileerde woningen.

Welke categorieën

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning kom je allerlei verschillende formaten en stijlen tegen. Maar de binnenkant is net zo belangrijk. Woningen die verhuurd worden kunnen verschillen in de aanlevering van de staat van het huis. Zo heb delen we de woningen op in drie verschillende categorieën: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. Hieronder staat uitgelegd wat ze allemaal precies inhouden en wat je ermee kan.

Kaal

Als je een woning kaal wilt gaan huren, betekent dat dat je echt een leeg huis binnenstapt. Er zijn geen meubels die worden achtergelaten, de vloeren liggen er niet in, de muren beschikken niet over een behanglaag en alle voorzieningen liggen er uit. Je zal dus zelf op onderzoek moeten uitgaan naar het gas, water en licht. Je moet in je achterhoofd houden dat wanneer je een kale woning aanschaft, dat er letterlijk nog alles moet gebeuren. Wanneer jij twee linkerhanden hebt en geen tijd of zin hebt om dit allemaal uit te zoeken is het verstandiger om te gaan kijken naar een gestoffeerde of gemeubileerde woning. Ben jij juist wel van het beunen, bouwen en klussen? Dan kan een kale woning juist jouw nieuwe uitdaging worden.

Gestoffeerd

Een gestoffeerde huurwoning is het meest gebruikelijk. Deze term wordt vaak verward met de gemeubileerde woning, waar we straks op terugkomen. Een gestoffeerde woning die door de verhuurder wordt aangeleverd beschikt over bekleding van de vloeren, muren en ramen. Dit kan door het hele huis zijn of gedeeltelijk. Denk hierbij aan tegels in de badkamer, laminaat in de woonkamer, gordijnen en lamellen bij de ramen en een aangebracht verfje aan de muren. Hier hoef je dus niet al je eigen handen aan vuil te maken of een extern bedrijf voor in te huren. Bij een gestoffeerde woning komen echter geen huishoudelijke apparaten en meubilair bij kijken. Er zijn echter wel een paar voorzieningen die vallen onder een gestoffeerde woning, zoals een cv-ketel, ingebouwde keuken of zelfs een wasmachine. Dit kan daarentegen bij elke woning verschillen en zal je even goed moeten nagaan vorodat je het huurcontract tekent. Dus ben jij een crea-bea en wil je graag zelf alles inrichten, maar niet te veel klussen? Dan is een gestoffeerde huurwoning ideaal voor jou!

Gemeubileerd

Zoals de naam al weggeeft, beschikt een gemeubileerde woning over zowel bekleding van de vloeren, muren en ramen als de huishoudelijke apparaten en de rest van het meubilair. De verhuurder verzorgt daarbij bijvoorbeeld de lampen, kledingkasten, de bank, de eettafel, stoelen etc. Je kan het een beetje vergelijken met als je een huisje binnenstapt op een vakantiepark, alle meubels staan er in en je zou in principe niks hoeven aan te passen om er op een fatsoenlijke manier te kunnen leven. Er is natuurlijk altijd ruimte om die ene leuke vaas te kopen, maar de meubels die in de woning staan zijn in principe eigendom van de verhuurder zelf.

Kostenplaatje

Logischerwijs zal er een groot verschil zijn in huurprijs aan de hand van de staat van de woning. Zodoende betaal je voor een kale woning ook een ‘kale huurprijs’. Dit is echt de grondbasis van de woning en is, afhankelijk van de grootte en ligging van de woning, relatief goedkoper dan een gestoffeerde en gemeubileerde woning. Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de kosten van de legging van de vloeren en het aankleden van de ramen en muren. Hier zit ook een kostenplaatje aan, dus dat compenseert met de lage huurprijs.

Een gestoffeerde woning ligt tussen de kale huurprijs en de gemeubileerde huurprijs in. Je moet je eigen meubels en apparaten zelf aanschaffen (of verhuizen) en bent zelf verantwoordelijk voor de manier hoe je woont. De kosten van de meubels zijn voor de huurder zelf, maar deze zijn ook eigendom van de huurder en mag deze mee verhuizen als hij/zij naar een andere woning verhuist.

De gemeubileerde woning is uiteraard het duurst. Je betaalt hier het volledige kostenplaatje, maar krijgt er ook alles voor terug. Je zou in principe geen kosten meer maken om te kunnen leven in de woning. Je betaalt dus wel de volle mep, maar je hoeft geen extra spullen aan te schaffen.