Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Bemiddelingskosten

Wat houdt dit in?

Bij het huren van een woning komen een hoop financiële taken kijken. Je moet bijvoorbeeld kijken hoeveel budget je zelf te besteden hebt, of de huurprijs niet te hoog is voor de grootte en kwaliteit van de woning, hoe hoog de borgsom is en welke extra kosten er nog meer boven tafel komen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook bemiddelingskosten die aan bod kunnen komen bij het huren van een nieuwe woning. Het is daarom slim om van tevoren een lijstje voor jezelf op te stellen met de kosten die je kunt en wil maken voordat je de handtekening zet voor je nieuwe stulpje. Hier lees je meer over het in gang zetten van bemiddelingskosten.

Wat zijn bemiddelingskosten?

Bemiddelingskosten zijn extra kosten die in rekening worden gebracht om een huurder en verhuurder van een woning samen te brengen. Een bemiddelaar kan ingehuurd worden door beide partijen. Zo kan een huurder een bemiddelaar de opdracht geven om een geschikte woning voor hem te zoeken. Andersom kan een verhuurder een bemiddelaar vragen potentiële huurders te zoeken voor een lege woning. Verdere taken die je bij de bemiddelaar kan leggen zijn bijvoorbeeld het inwinnen van nieuwe informatie over de woning/personen, het onderhandelen over de huurprijs en het bezichtigen van de woningen in kwestie. Verder vallen de kosten voor het in gang zetten van de sleuteloverdracht en het ondertekenen van het huurcontract daar ook onder.

Wanneer bemiddelingskosten?

Sinds 1 juli 2016 zijn deze regels verstrengd en mogen bemiddelingskosten niet zomaar toegeschreven worden aan de huurder. Let daarom goed op of deze niet zonder reden worden verrekend, want in de meeste gevallen mag dit namelijk niet meer. Het zit namelijk zo dat een bemiddelaar alleen nog bemiddelingskosten in rekening mag brengen als je als huurder zelf de opdracht geeft aan de makelaar om een geschikte woning voor jou te zoeken, mits de makelaar niet voor de verhuurder werkt. Als de bemiddelaar een woning voor jou gevonden heeft die niet uit zijn eigen woningaanbod komt, mogen de bemiddelingskosten toegeschreven worden. Dit is dus een vrij uitzonderlijke situatie. Zelfs als een bemiddelaar voor een verhuurder werkt, mag hij nog steeds geen bemiddelingskosten vragen. Dit noemt men ook wel ‘het dienen van 2 heren’ en dat is officieel verboden in Nederland.

Verder zijn bemiddelingskosten ook toegestaan als je de makelaar opdrachten geeft die buiten zijn takenpakket vallen. Hierbij kan je denken aan taken als het vervangen of toevoegen van nieuwe voorzieningen, het maken van een naamplaatje bij de voordeur, het aanvragen van een parkeervergunning en verdere opknapklusjes aan het huis.

Andere benaming

Het gebeurt soms dat bemiddelingsbureaus je te slim af proberen te zijn. Zo valt het voor dat bemiddelingskosten wel worden verrekend, maar onder een andere naam. Veel voorkomende namen waarin de bemiddelingskosten alsnog worden verrekend zijn administratieve kosten, makelaarskosten, contractkosten, advieskosten, marketingkosten en verhuurkosten. Als je dus niet zeker bent van de zaak, mag je het bedrijf mailen om een (extra) toelichting van de kosten.

Onterecht betaald

Heb je na het lezen van deze pagina het idee gekregen dat je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald? Of zit je nu in een situatie waarin er bemiddelingskosten aan jou worden gevraagd? Kijk het dan even voor jezelf goed na. Mocht dit het geval zijn, dan kan je deze kosten namelijk terugvragen of afwijzen.