Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Huurtoeslag

Wat houdt dit in?

Bij de zoektocht naar een nieuwe, leuke woning komen allerlei zaken kijken. Je moet met veel factoren rekening houden en zo kan het wel eens voorkomen dat je niet over alles even veel weet. Dat is ook niet zo gek, want er komen een heleboel begrippen voorbij waarmee je nog niet eerder in aanraking bent gekomen. Het opzoek gaan naar een eigen huurhuis is niet niks en het is daarom belangrijk om genoeg kennis te verschaffen over alles wat met het huren te maken heeft, zoals de huurtoeslag. Hier lees je verder over wat de huurtoeslag is en hoe het allemaal precies in elkaar zit.

Huurtoeslag, wat is het precies?

Wanneer je een huis huurt kan je in aanraking komen met de huurtoeslag. De huurtoeslag is een compensatie in huurkosten vanuit de Nederlandse overheid. Er is sprake van deze tegemoetkoming als huurders in vergelijking met hun inkomen veel huur betalen. Dat betekent dat de huurtoeslag een inkomensafhankelijke toeslag is en niet iedereen daarmee in aanraking komt. Wanneer je genoeg vermogen hebt zal de huurtoeslag niet voor jou weggelegd zijn. In vergelijking met huurders zonder huurtoeslag heb je door huurtoeslag relatief lagere kosten bovenop de huur. Hoeveel die huurtoeslag bedraagt is afhankelijk van de huurprijs, je leeftijd, wat voor woning je huurt en natuurlijk je inkomen.

In aanraking komen met huurtoeslag

Maar wanneer kom je dan precies in aanraking met de huurtoeslag? Er zijn een aantal voorwaarden waar jij, maar ook de rest van het huishouden, aan moeten voldoen. Allereerst mag de huur van de woning niet te hoog zijn. Wat is dan ‘te hoog’? Te hoog houdt in dat de huur hoger is dan de huurgrens. De huurgrens kan je op de website van de Belastingdienst vinden en is afhankelijk van het jaar en je leeftijd. De huurgrens in 2020 voor iemand van 23 jaar of ouder is bijvoorbeeld €737,14. Verder hoor je ook een zelfstandige woonruimte te huren.

Uiteraard mogen jouw inkomen en je vermogen ook niet te hoog zijn. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de medebewoners. Sinds 2020 zijn er geen inkomensgrenzen meer. Je moet dus in je achterhoofd houden dat hoe hoger je inkomen is, hoe minder huurtoeslag je krijgt. Dit is variabel en hangt af van je leeftijd, de samenstelling in het huis en de huur. Als je naar vermogen kijkt, mag je (als je geen toeslagpartner hebt) maximaal over €30.846 aan vermogen beschikken om in aanraking te komen met de huurtoeslag. Met toeslagpartner loopt het bedrag op tot €61.692. Wanneer je hierboven zit, hoef je niet te rekenen op het krijgen van huurtoeslag.

Verder moet je in Nederland wonen, ingeschreven staan bij de gemeente (net zoals de medebewoners) en minimaal 18 jaar oud zijn. Bovendien hebben jij en je eventuele toeslagpartner de Nederlandse identiteit of een verblijfsvergunning. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat er een huurcontract is ondertekend en dat jij de huur betaald met de bankafschriften als bewijs.

Huurtoeslag aanvragen

Je kan digitaal de huurtoeslag aanvragen met Mijn Toeslagen. Dit doe je aan de hand van je DigiD-account. Huurtoeslagen kun je voor het komende kalenderjaar aanvragen tot 1 september. Dus als je in het jaar 2020 je huurtoeslag wil aanvragen voor 2021, dien je dat vóór 1 september te doen. Te laat is te laat. Verder hoef je niet elk jaar opnieuw huurtoeslag aan te vragen. Als de huurtoeslag eenmaal ingaat, loopt die door. Dit geldt echter niet als je niet meer voldoet aan de voorwaarden om huurtoeslag te ontvangen. Mocht er dus iets veranderen in onder andere het inkomen, de huur of het vermogen, bestudeer dan even wat voor gevolgen dat heeft voor de huurtoeslag.

Ben je benieuwd naar hoeveel huurtoeslag jij kunt krijgen. Of kom je überhaupt in aanmerking met de huurtoeslag? Je kan online een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.