Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Eengezinswoning

Wat houdt dit in?

De huizenjacht is geen makkelijke zoektocht. Er zijn zoveel aspecten waar je rekening mee moet houden. Ook ben je van een aantal factoren afhankelijk bij het huren van een huis, zoals je loon, de ligging van de woning, de markt op het moment en de grootte van de woning. Je komt niet elke dag in aanraking met het huren van een nieuwe woning. Vaak gebeurt dat wanneer je net afgestudeerd bent, gaat samenwonen, aan gezinsuitbreiding wilt beginnen of als de kinderen het huis uit zijn. Zodoende kom je al snel terecht bij de eengezinswoning.

Eengezinswoning

Een eengezinswoning is een huis die bedoeld is voor één persoon en zijn/haar gezin. De grootte van gezinswoningen zijn gemiddeld gebaseerd op gezinnen van ongeveer 2 ouders en 2 à 3 kinderen. Wanneer je in een eengezinswoning woont, beschik je over het gehele pand. Het is dus niet zo net als bij een appartement dat je trappen of gangen deelt samen. Dat betekent dat een eengezinswoning behoort tot de categorie zelfstandige woningen. Wanneer je over een zelfstandige woning beschikt, hoef je geen sanitaire voorzieningen of de keuken met anderen buiten je gezin te delen. Rijtjeshuizen, hoekwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen zijn voorbeelden van eengezinswoningen.

Eigenschappen

Verder staat een eengezinswoning altijd op de begane grond. Je hoeft geen trappengat in om bij je voordeur te komen. Ook heb je alleen maar buren links of/en rechts van je, maar niet onder en boven je. Een eengezinswoning is een zelfstandig pand, waardoor er geen mensen onder je of boven je kunnen wonen. Wanneer je een woning hebt die hetzelfde eruit ziet als een eengezinswoning, maar twee voordeuren heeft, dan spreken we over een maisonnette. De buren wonen in hetzelfde pand, maar gebruiken alleen de bovenverdieping of onderverdieping.

De meeste eengezinswoningen beschikken ook over een voortuin of een pad naar de voordeur. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, maar in de meeste gevallen is dat wel zo. Wanneer je de voortuin uitloopt (of het pad afloopt), kom je aan de openbare weg.

Prijs

In de meeste gevallen zijn de nieuwe huurders van een eengezinswoning een jong koppel die aan kinderen willen beginnen of twee ouders met een jong kindje. Ze zoeken naar wat ruimers en een eigen slaapkamer voor de kinderen. Wanneer je van plan bent een eengezinswoning te gaan huren, zal je er al snel achterkomen dat de prijzen nogal kunnen uiteenlopen. Een rijtjeshuis is over het algemeen goedkoper in prijs dan een hoekwoning, twee-onder-één-kap en losstaande woning. Je zit natuurlijk met de buren recht tegen jouw huis aan. Sommige mensen vinden dat juist leuk, zodat je lekker snel met elkaar aan de praat raakt. Anderen hebben liever wat afstand en ruimte voor zichzelf nodig. Bovendien kan je niet kiezen wie je buren zijn, dus dan moet je het ook nog eens goed treffen. Over het algemeen zijn vrijstaande woningen het meest duur. Hoe ‘losser’ je huis komt te staan, hoe hoger de huur. Je moet daarom goed kijken wat voor budget je zelf ervoor over hebt (eventueel samen opgeteld met je partner), wat betaalbaar is voor jou en waar je prioriteiten liggen.