Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Appartement

Wat houdt dit in?

De zoektocht naar een nieuwe woning is niet de meest gemakkelijke. Ook is het een grote beslissing om voor jezelf na te gaan in wat voor soort woning je wilt wonen. Je hebt losstaande woningen, tussenwoningen, hoekwoningen, twee-onder-een-kap, grote villa’s, studio’s, studentenkamers en appartementen. Voor ieder wat wils dus, maar wat past bij jou? Wat voor soort woning past bij jouw manier van wonen, je budget en de samenstelling van het huishouden. Hier lees je meer over een appartement als woning.

Een appartement?

Een appartement is een woning dat onderdeel is van een (groot) wooncomplex, zoals een flat of bejaardencomplex. Een appartement is meestal onderdeel van een verdieping. Je hebt dus buren naast je die ook in een appartement wonen. Vaak heb je ook onder- of bovenburen, tenzij je appartement op de begane grond of op de bovenste verdieping bevindt. Ook deel je met de andere bewoners van het wooncomplex een trappengat en een eventuele lift. Vaak is er ook een gemeenschappelijke voordeur waar iedereen dezelfde sleutel voor heeft. Deze deur leidt meestal tot het trappengat en uiteraard hebben de bewoners van de appartementen hun eigen voordeursleutel van hun eigen appartement.

Soorten appartementen

Een appartement beschikt over eigen sanitaire voorzieningen, een eigen keuken en een eigen brievenbus. Alles wat je nodig hebt om mee te kunnen leven heb je dus privé voor jezelf. Je hoeft dus niks te delen met andere bewoners van de flat. Een appartement heeft meer dan één kamer (naast de badkamer). De keuken en slaapkamer zijn dus van elkaar gescheiden. Wanneer een appartement maar over één kamer beschikt en een aparte badkamer valt het onder de noemer ‘studio’. Als je in het appartement meer dan één verdieping hebt, dus een trap naar een boven- of benedenverdieping, valt het appartement onder de noemer ‘maisonnette’.

Buitenlucht

Afhankelijk van het soort wooncomplex, de prijs en de ligging beschik je over een beperkt gebruik van buitenlucht. Je hebt natuurlijk geen eigen privétuin, maar wel vaak een eigen privébalkon. Deze kunnen erg verschillen in grootte, dus misschien beschikt het appartement waar je interesse in hebt wel over het neerzetten van een loungezet, maar het kan ook beperkt blijven met een klapstoel. Het complex beschikt vaak ook over een binnentuin. Afhankelijk van de eigenaren van het wooncomplex kan dit gedeelte ook gebruikt worden om buiten te zitten en een boekje te lezen. Dit is natuurlijk voor alle bewoners toegankelijk. Soms worden dit soort binnenplekken ook gebruikt om complexborrels te houden of te barbecueën. Het komt daarnaast ook voor dat deze ruimte gebruikt wordt als fietsenstalling.

Voor wie?

Een appartement is in principe voor iedereen beschikbaar. Toch zie je er vaak niet hele gezinnen wonen, tenzij het een groot, luxe appartement is. Over het algemeen wonen in appartementen alleenstaanden, jonge koppels of bejaarden. Appartementen kunnen enorm verschillen in grootte. Sommige appartementen zijn heel klein en dus echt bedoeld voor 1 persoon. Er zijn echter ook erg luxueuze appartementen, waarbij je in een kindvriendelijke buurt woont en leuke, attente buren om je heen hebt. Afhankelijk van het soort appartement kan je er met een (groot) gezin gaan wonen, maar over het algemeen tref je er vaak stelletjes of twintigers.