Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Vrije sector

Wat houdt dit in?

Ben je op zoek naar een nieuw stulpje? Ga je een nieuwe start maken in een nieuwe huurwoning? Dan zal je vast te maken krijgen met een spannend, maar niet altijd even gemakkelijk, proces. Je leest misschien over bepaalde kosten die je niet bekend voorkomen of je leest opmerkelijke dingen in de omschrijvingen van woningen. Zo is het verschil tussen huurhuizen in de vrije sector en sociale-huurwoningen een zaak waarvan mensen soms achter hun oren moeten krabben. Wat houden deze sectoren precies in? En voor welke sector kom jij in aanmerking met betrekking tot het zoeken van een huis? Hier lees je meer over de werking van de vrije en particuliere sector.

Verschil vrije sector en sociale-huurwoningen

Wanneer je in de vrije sector op zoek bent naar een huurwoning, dan ben je vrij om zelf op onderzoek uit te gaan. Je bent helemaal vrij om zelf op zoek te gaan, te reageren op makelaars en/of verhuurders en te onderhandelen over bijvoorbeeld de prijs van een huurwoning. In de vrije sector bieden verhuurders en makelaars zelf woningen aan en gaan huurders zelf op zoek naar een geschikte woning.

Daartegenover staat de huur van sociale-huurwoningen. Deze huurwoningen zijn beschikbaar voor mensen die een te laag inkomen hebben om een geschikte en goede woning te kopen of te huren in de vrije sector. Deze sociale huurwoningen mogen maar voor een maximaal bedrag verhuurd worden vanuit wooninstanties. De maximale huur van sociale huurwoningen is €737,14 in het jaar 2020. Deze prijs wordt echter vaak berekend via een puntensysteem van de woning. Dat puntensysteem geeft aan hoe waardevol de woning is. Denk hierbij aan zaken als hoeveel vierkante meter de woning is en in hoeverre het huis energiezuinig is.

Het grootste deel van deze huurwoningen zijn onderdeel van woningcorporaties, waar je je voor kan inschrijven. Zodoende kom je op een lijst terecht en word je toegewezen aan een beschikbare woning. Om op die lijst te komen staan, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Als je niet aan die voorwaarden voldoet, kom je in de vrije sector terecht.

Wanneer sociale sector

Ten eerste mag jij of mogen jij en je partner niet over een te hoog inkomen beschikken. De woningcorporaties moeten namelijk 80% van hun beschikbare woningen uitlenen aan gezinnen met een maximaal jaarinkomen van €39.055 (anno 2020). 10% mag toegewezen worden aan gezinnen met een maximaal jaarinkomen tussen de €39.055 en €43.574 en 10% mag daar nog boven zitten.

Voordelen vrije sector

Misschien denk je, doe voor mij ook maar een sociale huurwoning met een maximale huurprijs. Als je daarvoor in aanmerking komt, is dat zeker geen verkeerde beslissing. Er zitten echter ook voordelen aan het huren in de vrije sector. Zo heb je zelf meer macht over de woning waar je in komt te wonen. Je kan meer onderhandelen met de verhuurder over de huurprijs en eventuele contracteisen. Je kan in het contract extra zaken opnemen die je graag met de verhuurder zwart op wit wilt hebben. Ook kan de onderhandeling meer persoonlijk verlopen, omdat het niet via een grote instantie gaat. Hierdoor kan je gemakkelijker onderling zaken afspreken, bijvoorbeeld over het verbouwen in de woning en het gebruiken van elektrische apparaten.