Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Energielabel

Wat houdt dit in?

Huizen zoeken, budget vaststellen, ligging bepalen, huizen bezichtigen, keuzes afwegen, huurcontracten opstellen, ondertekenen, verhuizen, nieuwe meubels aanschaffen en dan ook nog eens buigen over het energielabel. Zoals je ziet, is er genoeg om mee bezig te zijn als je van plan bent een nieuwe woning te gaan huren. Het energielabel zal ook niet gauw het eerste zijn waar je aan denkt als je een nieuwe woonplek zoekt, maar het is zeker niet onbelangrijk. Misschien heb je er nog nooit zo mee bezig gehouden als je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Of misschien heb je er nooit echt zo bij stilgestaan wat het energielabel inhoudt. Hier lees je meer over het energielabel en wat je sowieso erover moet weten als je de sleutel van de nieuwe woning ontvangt.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een etiket die je ontvangt bij het huren van een nieuwe woning. Dit etiket is opgesteld aan de hand van de richtlijnen van de Europese Unie en wordt gebruikt als norm om te observeren hoe energiebesparend je woning is. Op het label is dus af te lezen hoe milieuvriendelijk en zuinig de elektra van de woning wordt verbruikt. Dit soort labels komen voor bij de verkoop (of verhuur) van onder andere gebouwen (en dus woningen), auto’s, lampen en andere elektrische apparaten.

Het nut van het energielabel

Als huurder is het belangrijk om te vragen naar het energielabel. Aan de hand van dit etiket kan je in één oogopslag zien hoe milieuvriendelijk de woning is waarin je wilt gaan wonen. Op het etiket zie je een classificatie staan van meest zuinig naar minst zuinig. Deze categorieën worden aangeduid aan de hand van letters en kleuren. De letter ‘A’ en de kleur groen het meest zuinig, de letter ‘G’ en de kleur rood zijn het minst zuinig. De woning waarin je woont wordt op deze schaal geplaatst en vergeleken met andere soortgelijke huizen. Maar wat maakt het nou uit dat je huis wat minder zuinig is dan andere vergelijkbare woning? Nou, een milieu-onvriendelijke woning draagt niet alleen nadelen mee voor de wereld, maar ook voor jezelf. Allereerst leidt een zuinigere woning tot het gebruik van minder energie. Wanneer er minder energie geconsumeerd wordt, dan zal er een lagere energierekening op de deurmat verschijnen. Dit kan in de loop van de jaren een verschil maken van duizenden euro’s in vergelijking met niet zuinige huizen. Houd in het achterhoofd: hoe milieubewuster de woning, hoe lager de kosten. Bovendien zal een milieuvriendelijke woning leiden tot meer wooncomfort. Een zuinig huis beschikt over meer faciliteiten die het prettig maken om in het huis te wonen. Hierover later meer. Allerlaatst zorgt een zuinig huis voor minder CO2-uitstoot, en zodoende draag je toch je steentje bij aan de buitenwereld.

Aspecten van een zuinige woning

Ondertussen is duidelijk wat het energielabel is en waarom een zuinige woning belangrijk is, maar welke factoren maken een woning nou zuinig? Met andere woorden, van welke zaken is een woning afhankelijk om op de energielabel dichter bij dat groenste vakje te komen? Een milieuvriendelijke, energiebesparende woning beschikt ten eerste over een goede isolatie. De warmte moet binnen blijven, want we stoken niet voor de mussen. Kijk dus goed in de woning naar de staat van de geïsoleerde vloeren, wanden, spouwmuren en het dak. Hiernaast zorgt dubbel glas ook voor een groenere energielabel. Ook het aanschaffen van zonnepanelen scoort hoog op de label. Bij huurwoningen mag je die niet zomaar aanschaffen, maar het is zeker iets om met de verhuurder in overweging te nemen. Andere bijzaken die worden meegenomen in de energielabel zijn zaken als de ketel, ventilatie, het bouwjaar en een warmtepomp.