Kenniscentrum

Vind hier de betekenis van diverse begrippen rond huur & verhuur

Bij het huren van een nieuwe woning komt meer kijken dan simpelweg het kiezen van een woning om er vervolgens naartoe te verhuizen. Zeker wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een huurwoning, zijn er best wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer je nieuw bent in de wereld van het huren, is de kans groot dat je allerlei termen voorbij hoort komen waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, zoals opleverstaat, huurprijsbescherming en huurcommissie. Toch zijn dit termen die je eigenlijk wel moet kennen wanneer je zelf een woning gaat huren, omdat de kans groot is dat je zelf met één of meerdere van deze zaken te maken krijgt.

Borg

Wat houdt dit in?

Wanneer je wil gaan settelen in een leuke huurwoning, zoals een appartement of een huurhuis, moet je achter een aantal dingen aangaan om er zeker van te zijn dat alles goed wordt opgesteld in het huurcontract. Denk hierbij aan de verhouding van de hoogte van de huur en wat je ervoor terugkrijgt. Zo zijn er een aantal verschillen in vergelijking met het kopen van een huis. Vooral financieel gericht zijn er langs allebei de kanten voor- en nadelen. Wat bijvoorbeeld bij het huren van een huis om de hoek komt kijken, is het betalen van een borg. Hier lees je meer over alle zaken die horen bij het betalen van een borg.

Redenen voor waarborg

Wanneer we spreken over de borg, wordt ook wel de waarborg bedoeld. Deze term zal je in huurcontracten ook sneller tegenkomen. De waarborg die je betaalt, betaal je aan de verhuurder van het pand. Deze verhuurder kan verschillen van een wooncorporatie tot een particuliere verhuurder. Het verschil hiertussen is dat een wooncorporatie een organisatie is en een particuliere verhuurder een losstaande persoon van een organisatie die op eigen initiatief zijn pand verhuurt.

De reden dat een borg betaald moet worden is om de verhuurder garantie te geven over zijn woning en eventuele eigendommen. Als de verhuurder de woning inclusief meubels verhuurd, heeft de verhuurder garantie over bijvoorbeeld een bank of een televisie. Mocht de huurder beschadigingen aanbrengen aan de woning of aan de eigendommen, kunnen deze deels of helemaal vergoed worden vanuit de borg.

Een andere reden om waarborg te vragen is om als verhuurder een financiële zekerheid te krijgen van de huurder. Wanneer de huurder de borg kan betalen, geeft dat zekerheid voor de verhuurder. Verder kan deze borg ook ingenomen worden als de huurder een huurachterstand oploopt.

Kortom, in eerste instantie zou een huurder de gehele borg terugkrijgen. Wanneer de verhuurder beschadigingen aanbrengt, mag de verhuurder de borg (deels) inhouden. Door middel van de waarborg heeft de verhuurder meer financiële zekerheid en een geruststelling dat er zuinig met het pand en het meubilair wordt omgegaan.

De waarborgsom

De hoogte van de borg mag de verhuurder zelf bepalen. Deze borg mag echter niet te hoog uitvallen. De richtlijn van de hoogte van de borg is volgens de Rijksoverheid drie maanden aan kale huur. Dit bedrag mag als redelijk worden beschouwd. Het bedrag mag hier enigszins nog van afwijken, want het gebeurt ook vaak dat de waarborg één maand kale huur bedraagt.

Wanneer deze borg toch hoger uitvalt dan dat je had gedacht, mag je de verhuurder vragen om een rapport erover te schrijven. In dat rapport moet staan hoe de verhuurder de borg heeft berekend. Als huurder moet je zorgen dat je niet met je voeten laat spelen en zodoende onnodig hoge huur betaalt. Je mag hier best over onderhandelen als het je niet helemaal lekker zit. Verder is het raadzaam om als huurder in het huurcontract goed te checken of de borg er goed instaat en dat je deze niet contant, maar via een bankrekening betaalt. Op deze manier heb je het nog een extra keer zwart op wit staan.