Hoe werkt huurtoeslag nu precies?

Huurtoeslag kan gezien worden als een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Je kan recht hebben op huurtoeslag wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld wanneer je huur in vergelijking tot je inkomen relatief laag is. Niet iedereen die woont in een huurwoning heeft dus recht op huurtoeslag, omdat deze tegemoetkoming juist bedoeld is voor mensen die zonder de financiële steun van de overheid moeilijk rond kunnen komen. In deze blog kun je meer lezen over regels en normen voor het aanvragen van huurtoeslag, op hoeveel huurtoeslag je recht hebt en wie nu precies recht heeft op huurtoeslag.

Voor wie is de huurtoeslag bedoeld?

Om recht te hebben op huurtoeslag moet je voldoen aan vijf voorwaarden die gesteld worden door de overheid. Allereerst moet je een Nederlandse nationaliteit hebben of over een geldige verblijfsvergunning beschikken. Verder kunnen ook mensen met een nationaliteit uit de Europese Economische Ruimte (EER) recht hebben op huurtoeslag. Bij de EER zijn bijvoorbeeld de landen België, Spanje en Italië aangesloten. Verder moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn om recht te hebben op huurtoeslag. Wel zijn er uitzonderingen op deze regel. Zo kun je namelijk wel recht hebben op huurtoeslag wanneer je jonger bent dan 18 als je getrouwd bent of wanneer je beide ouders overleden zijn. Ook moet je een zelfstandige woonruimte huren in Nederland om recht te mogen hebben om huurtoeslag. Een zelfstandige woonruimte is een woonruimte met een eigen toegangsdeur die je zowel van binnen als van buiten op slot kan doen. Verder moet de woonruimte beschikken over een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel en een eigen toilet met waterspoeling. Ook mag de woonruimte geen keet of loods zijn. Verder moet je ingeschreven staan op het adres waarvoor je huurtoeslag wilt ontvangen om recht hierop te kunnen hebben. Dit moet dan ook officieel aantoonbaar zijn met een inschrijving bij de gemeente.

Als laatste is het belangrijk dat je huur en het (gezamenlijke) inkomen niet te hoog is. Huurtoeslag is namelijk bedoelt om mensen te helpen die zonder deze hulp moeilijk rond kunnen komen. Hierdoor zijn er strenge regels opgesteld zodat mensen die teveel verdienen of die een lage huurprijs betalen geen recht hebben op huurtoeslag. De huurgrens is afhankelijk van leeftijd. Zo ligt de grens voor iemand jonger dan 23 jaar op €424,44 in 2019. Voor personen ouder dan 23 jaar ligt deze grens in 2019 op €720,42. De huurprijs bestaat dan uit de kale huur plus de servicekosten. Servicekosten zijn onder andere energiekosten voor algemene ruimtes en schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimtes. Verder mag ook het vermogen van iemand niet te hoog zijn om dit te kunnen waarborgen.

Op hoeveel huurtoeslag heb ik recht?

De hoogte van je huurtoeslag is afhankelijk van diverse factoren. Zo hebben bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen en de huurprijs hier invloed op. Wil je weten hoeveel huurtoeslag je kan krijgen? Maak dan een proefberekening online. Dit kun je namelijk erg eenvoudig en snel doen waardoor je direct weet op wat voor bedrag jij ongeveer recht hebt!

Hoe werkt de aanvraag van huurtoeslag?

Wanneer je voldoet aan alle vijf voorwaarden om recht te hebben op huurtoeslag kun je hiervoor een aanvraag indienen. Huurtoeslag wordt namelijk niet automatisch toegekend aan huurders, maar dit moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Gelukkig kun je dit erg eenvoudig online aanvragen op de website van de Belastingdienst zelf. Let er alleen wel op dat je diverse gegevens hiervoor bij de hand hebt! Zo heb je onder andere een DigiD nodig om in te kunnen loggen op de pagina Mijn Toeslagen. Daarnaast moet je ook je inschrijving bij de gemeente hebben en je inkomensgegevens bij de hand hebben. Hiermee kun je namelijk eenvoudig inloggen op de pagina en alle vragen vlot beantwoorden. Sommige van deze vragen zijn al ingevuld en hoef je enkel maar te controleren. Wanneer je het volledige formulier hebt ingevuld kun je deze online verzenden en heb je een huurtoeslag aanvraag ingediend. Je krijgt binnen 5 weken bericht van de Belastingdienst of je inderdaad recht het op huurtoeslag of dat er wellicht toch iets niet goed is. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd ontvang je vanaf dan elke maand je huurtoeslag op een vaste dag!